Fossila bränslen
Fossila bränslen är en av våra viktigaste energikällor, de driver våra bilar och värmer våra hus och är en viktig del i plasttillverkning. Fossila bränslen består av kolväten och består av materia ifrån tidigare geologiska perioder. Man menar att det är exempelvis gamla alger och plankton som lagt sig på havets botten i syrefria miljöer och sedan blivit begravda under stora lager av sediment. Där har de sedan legat under hundratusentals år under högt tryck och hög värme och sedan omvandlats till kolväten i form av naturgas och petroleum. Exempel på fossila bränslen är tillexempel olja, metangas, bensin, diesel och stenkol.
Så här kan det se ut:
Det är bland annat genom förbränning av fossila bränslen som gör att koldioxid släpps ut i atmosfären. Vår ökade konsumtion av fossila bränslen i och med bland annat den ökade biltrafiken har gjort att vi de senaste 100 åren släppt ut betydligt mycket mer koldioxid än vad som tidigare gjorts. Den ökade förbränningen av fossila bränslen bidrar således till att jorden blir varmare, vilket gör att isarna smälter och öknarna blir större. Det är inte bara koldioxid som frigörs när fossila bränslen bränns, även svaveldioxid kväveoxider frigörs.
Det finns också andra problem med fossila bränslen, de kan vara oerhört farliga att ta upp och transportera. Ett exempel BP oljekatastrofen 2010 som ledde till många människors och djurs död på grund av de stora oljeutsläppen. Stormen Katharinas ödeläggelse kan också härledas till de bolag som borrar upp olja och andra fossila bränslen. Man kan också fråga sig hur många krig som startats på grund av behovet av fossila bränslen.
Detta kan ett oljeutsläpp leda till:
Källor och länkar och vidare läsning och tittande:
http://www.youtube.com/watch?v=0gQlLZOw_4A
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fossila_br%C3%A4nslen
Bilder hämtade från:
http://katastrofradio.tumblr.com/page/2
http://animal.discovery.com/tv/gulf-oil-spill/pictures/animals-covered-in-oil.html