Nedbrytare

Nedbrytare är de mikrober, insekter och svampar som bryter ned kolet i organiskt material (tex döda djur) och omvandlar det till bla. koldioxid.


Nedbrytare är inte bara viktiga i kolets kretslopp. De har tex en väldigt viktig roll i näringskedjan. Nedbrytarnas roll är där att finfördela döda djur och växter så att näringen kan komma ut i vattnet och sugas upp med växternas rötter. På så sätt återförs näringen till växterna och sedan till djuren när de äter växterna. Utan nedbrytarna skulle näringen inte lika lätt återföras till djur och växter.


Några nedbrytare som är vanliga i våra skogar


Daggmask

Daggmasken är en väldigt nyttig nedbrytaren. Den äter döda löv och växter och bryter på så vis ned materian så att näringen kan återgå till marken. Den luftar/syresätter och dränerar dessutom jorden med alla sina gångar.


Svampar

Svampen “äter” som de andra nedbrytarna organiskt material men den är lite speciel eftersom den har egenskaper som de andra saknar. Svampen här nämligen duktig på att bryta ner material som är vedartade. Svampen har inget problem att ta sig an cellulosa och keratin.


Gråsuggan

Det finns över 10 000 olika sorter gråsuggor och de lever både på land och i vattnet. De livnär sig främst på död materia så som löv och alger. Den behöver alltså inte alltid så mycket syre för att överleva och den trivs i blöta eller fuktiga miljöer. Gråsuggan kan ta upp tungmetaller utan att själv bli skadad.



RSS 2.0